Thema’s en vieringen

 

Binnen peuterspeelgroep Piggelmee wordt gewerkt met het taalprogramma Uk & Puk.
Uk & Puk is een methode die op een speelse manier peuters verschillende vaardigheden aanleert. De taalontwikkeling staat bij deze methode centraal, maar daarnaast is er ook aandacht voor o.a. sociale en rekenkundige vaardigheden.

 

Het leren van deze vaardigheden gebeurt altijd met activiteiten in verschillende spelvormen en samen met Uk & Puk.

Naast  en in combinatie met de thema’s van de methode Uk & Puk wordt ook aandacht besteedt aan thema’s als o.a.de seizoenen, sint, kerst , carnaval, verkeer.

Ook worden samen feesten gevierd ; denk aan verjaardagen, afscheidsfeestjes en geboorte van een broertje of zusje.

Seizoenen

Op de verandering van de natuur wordt altijd ingespeeld.  Er is een seizoentafel  met o.a. allerlei natuurlijke materialen en versieringen in de groep worden aangepast. Er zijn versjes, liedjes, boeken, knutselactiviteiten, spel en dans n.a.v. de seizoenen.

Sinterklaas

Zodra de Sint in het land is wordt de groep versierd voor het feest.Als voorbereiding op het sinterklaasfeest in de groep wordt inde kring het Sint- en- Piet-spel  gespeeld; de peuters mogen , als ze dat willen, zelf  verkleed als Sint en Piet bij ons in de kring op bezoek komen.
Er wordt uiteraard ook volop gezongen, pietengym gedaan, pepernoten gebakken  en geknutseld.

Om het niet al te spannend te maken ( in deze drukke , spannende tijd en zo zonder papa of mama) komen Sint en Piet niet in levende lijve op bezoek in de groep, maar beleven ze een avontuur in de poppenkast.

Kerstmis

Na de drukte van het Sinterklaasfeest komt de boom met lampjes en sterretjes weer in de groep.
Kersthoeden worden gemaakt , de boom versierd, gezongen en gelezen over het kindje dat geboren wordt.

Tijdens de kerstviering wordt met behulp van het boek “ Kerstmis” van Dick Bruna en de figuren uit de kerststal het kerstverhaal vertelt . Dan volgt een grote verkleedpartij en spelen we

samen het verhaal na. Daarna is het tijd om samen aan de mooi versierde tafel te gaan smullen van een beschuitje met muisjes, want er is immers een kindje geboren.

Carnaval

De peuters mogen op deze feestdag , als ze dat willen, verkleed en geschminkt komen.  De ochtend wordt zoals gewoonlijk begonnen met het vrije spel en;  in de kring vieren we feest.

In de kring wordt iets lekkers gegeten en gedronken en ons carnavalsrepertoire , met als topper “Clowntje Piet“, wordt gezongen. Daarna kan er door de liefhebbers gedanst worden en lekker met confetti  en serpentine gespeeld.

Eindfeest/afsluiting van het schooljaar

Het laatste dagdeel van het schooljaar sluiten we af met een leuke spelletjesochtend. Er zijn spelletjes  binnen  (zoals bijvoorbeeld stoelendans, ballen gooien) en buiten (o.a. spelletjes met water, bellenblazen ).

Geboorte van een broertje of zusje

 

Het is natuurlijk wel een feest als je grote broer of zus wordt. Peuters mogen dan ook in de groep trakterenop beschuitjes met muisjes.  Ouders geven de beschuiten en muisjes aan de peuter mee  en samen maken we dan alles klaar in de kring. De grote broer/zus krijgt een feestmuts, er wordt gezongen voor  de baby , beschuitjes uitgedeeld en lekker gesmuld.

Ouders kunnen desgewenst hun fototoestel op de groep achterlaten, zodat er foto’s voor thuis genomen kunnen worden tijdens het feest.

Verjaardagsfeest

Als een peuter jarig is vieren we natuurlijk groot feest.  De jarige krijgt een feestmuts in zelfgekozen kleurtjes en wordt  geschminkt ( als hij/zij dat wil).

 

De jarige brengt als traktatie  “versierde rietjes” mee.  Hiervoor is gekozen, omdat er dan geen problemen ontstaan  of iemand wel of niet iets niet lust of mag, of het zoet of hartig moet zijn en hoeveel. Met een versierd rietje drinken is voor de peuters erg feestelijk. Je kunt er leuke dingen mee doen als bellen blazen en bubbelen in je beker. En natuurlijk mag het gekregen rietje mee naar huis om er daar ook nog mee te drinken.

Tijdens de feestkring wordt er getrommeld op de grote trom, gezongen en gedanst voor en door de jarige.
Het feestje wordt afgesloten  meteen avontuur van  het konijn “Pluis” in de verjaardags-poppenkast.
Ouders kunnen ook weer hun fototoestel op de groep achterlaten voor een leuke verjaardagsreportage.

Afscheidsfeestje

Als de jarige vier jaar wordt , vieren we een  verjaardagsfeest als boven beschreven, maar is er aan het einde van de kring ook nog een afscheidscadeautje ( een broche met een lieveheersbeestje met vier stippen en een kaart van kabouter Piggelmee) en zingen we het  uitzwaailied.